12/15/2007
Natto 納豆
Sometimes, I miss Japanese food very badly :)
I am grateful that there is a lot of access to Japanese food supplies in Hawai`i, though. I can buy tofu, soy sauce, umeboshi (pickled plum), nori and wakame (seaweed), wasabi (Japanese green mustard), katakuriko (starch), miso (thick soy paste), and so on. In Honolulu, there is a supermarket store called Don Quijote (used to be Daiei). There, you can buy almost any Japanese food. I went there once, and I was surprised at their varieties of stock. Even Gokkun Umajimura (This is a famous soy sauce with citrus fruit. It is originated in Umaji Village in Kochi where I am from) was being sold there although it was priced much higher than the price sold in Japan. I think that could not be helped since it came all the way from a small village in Japan.
Today, I had a craving for natto (fermented soybeans), so I bought it at Pukalani Superette. It’s called Aloha natto. Cute name, ya? One pack serves two meals (I think), and the price was $1.89. It’s a bit priced higher than natto sold in Japan, but it’s not too expensive, so I buy it once awhile. The most important thing, its taste, is good, too. Today, I ate natto with brown rice and cucumber kimchi.
My tummy is satisfied. It’s nice to eat food that I was raised with.
Despite of its nutritional value, due to its stickiness and smell, some people cannot take natto. I understand that. Fortunately, I like the smell and taste, and stickiness do not bother me, so I can eat it. Loren tried it in Japan, and he liked it enough to finish. I appreciate him at least giving it a try whenever he encounters a new thing. He loves Japanese food, so it makes easier for me to cook for him since I cannot really cook non-Japanese food. I would love to learn other cuisines, though.
Oh, I like to put natto in Okonomiyaki (Japanese pizza). Would you like to try natto?
-------------------------Japanese-----------------------
時々とても日本食が恋しくなるときがあります。
幸い、ハワイには色々な種類の日本食の食材が売られているので、アメリカ本土よりは手に入りやすく有難く思っています。豆腐、醤油、梅干、海苔、わかめ、わさび、片栗粉、それにお味噌、その他色々なものを買うことが出来ます。ホノルルには以前ダイエーであった、ドン・キホーテというスーパーがあります。一度行ったことがあるのですが、沢山の日本食材の品揃えにとても驚きました。何と、高知県の馬路村の特産である「ごっくん馬路村」や、馬路村のゆず醤油まで売られているのですよ!同郷の仲間と巡り合って何気に嬉しかったですね。お値段は日本で売られているお値段に比べると高かったですが、まぁはるばる日本から輸入されているのでそれは仕方のないことと思います。
今日は納豆が食べたくなりました。そこで長年地元で栄えているプカラニスーパーレットというスパーに行って納豆を買いました。その名もアロハ納豆。かわいい名前でしょ!? 1パックが$1.89でしたので日本円にして217円くらいでしょうか。(1ドル115円として)一パックに二食分入っているので、まぁ一食108円くらいですね。日本より高いですけど、まぁ滅茶苦茶高いというわけではないので、時々買っています。肝心の味ですけど、いいですよ。今日は玄米を炊いて、きゅうりのキムチ漬けと一緒に食べました。(口臭が気になる献立ですが。いいんです。食べたかったのでいいんです。)
お腹も心も満たされた気分になったのでした。私が育つにあたって食べてきた食材を食べるのって、いいですね。
納豆は栄養価がありますが、そのにおいとネバネバさが中には受け付けない方も沢山です。その気持ちは察しがつきます。私はにおいも味も好きで、ネバネバも気にならないので食べられますが。ローレンも日本に行ったときに挑戦しました。結構大丈夫だったみたいで完食していましたが。彼の新しいことに先入観を横において取り敢えずトライしてみるところがエライと思います。日本食も大好きなので、日本食以外をあまり作れない私にとっては都合が良い。他のお料理も習いたいですけどね。
そうそう、私は納豆をお好み焼きに入れるのが好きです。皆さんは納豆食べられますか?
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